نبولایزر تراپی

نبولایزر تراپی داروها را به صورت آئروسل به داخل سیستم تنفسی وارد می کند. اندیکاسیون استفاده از نبولایزرتراپی در بیماری CFموارد زیر می باشد:

1.       استفاده از برونکودیلاتورهای استنشاقی با دوز بالا

2.       تجویز داروهای موکولیتیک استنشاقی از قبیل DNAseو هیپرتونیک سالین

3.       استفاده از آنتی بیوتیک استنشاقی در موارد پیشگیری از عفونت

4.       در مواردی که بیمار CFهمزمان دچار علائم آسم می باشد و قادر به استفاده از اسپری های استنشاقی آسم نیست.

5.       در کودکان بالاتر از 6 سال مبتلا به CFدر موارد تشدید علائم عفونت تنفسی و پیشگیری از ابتلا به عفونت های تنفسی تجویز می شود.

لازم به ذکر است که می توان دوز داروهای استنشاقی را 2 تا 3 برابر داروهای تزریقی تجویز کرد.

استفاده از نبولایزر به عنوان درمانی در کودکان زیر 6 سال توصیه نمی شود. در صورتیکه کودک زیر 6 سال دچار ترشحات موکوس غلیظ و چسبنده می باشد، می توان از هیپرتونیک سالین رقیق شده (3%) استفاده کرد.

داروهایی که می توان از طریق نبولایزر به بیمار CFتجویز کرد شامل:

-         توبرامایسین

-         کولیستین

-         سایر آنتی بیوتیک های جدید استنشاقی

-         هیپرتونیک سالین

-         آنتی کولینرژیک

-         کورتیکواستروئید استنشاقی

-         DNAse

تجویز نبولایزر هیپرتونیک سالین و برونکودیلاتور به صورت روزانه مادام العمر توصیه می شود. آنتی بیوتیک استنشاقی به صورت یک ماه در میان توصیه می شود.

 

تجهیزات کمک فیزیوتراپی

تجهیزاتی که کمک به تخلیه و پاکسازی خلط از مجاری هوایی بیماران CFمی شود شامل:

-         PEP (positive expiratory pressure): دستگاه باعث ایجاد درجاتی از مقاومت در هنگام بازدم شده و این مقاومت در راه های هوایی کمک به خروج خلط و ترشحات از مجاری هوایی این بیماران می نماید. دستگاه های مختلفی با این مکانیسم موجود است که با ماسک یا به صورت دهانی استفاده می شود. به دنبال 8 تا 12 تنفس با این دستگاه که 2 تا 3 بار در روز می توان انجام شود باعث ایجاد سرفه و huffمی شود.

انواع این دستگاه ها شامل:

1.       OPEP

2.       Flutter

3.       Acapella

4.       Cornet

 

-         VEST therapy (high frequency chest-wall oscillation): با استفاده از جلیقه مخصوص که به یک کمپرسور الکتریکی متصل می باشد، که این کمپرسور هوا را به داخل جلیقه وارد کرده و منجر به لرزش قفسه سینه و ریه می شود و این عمل کمک به تخلیه خلط در این بیماران می نماید.

استفاده از تجهیزات کمک فیزیوتراپی در این بیماران به صورت مادام العمر توصیه می شود.

 

BIPAP

در مواردی که بیمار CFدچار نارسایی مزمن تنفسی و افزایش CO2خون بالاتر از mmHg45 می باشد، استفاده از این دستگاه به صورت BIPAPتوصیه می شود.

در مواردی که در اسپیرومتری کودک FEV1کمتر از 30-25% محاسبه شده باشد یا کودک دچار کاهش وزن شدید، اختلال خواب، افزایش  PCO2بخصوص در طی خواب و یا تست خواب مختل داشته باشد استفاده از NIVضروری می باشد.

با این دستگاه تبادل گازهای خونی منجر به کاهش PCO2و کاهش کار تنفسی کودک و بهبود وضعیت ریوی، خواب و رشد کودک می شود.

شروع تهویه مکانیکی در طی خواب صورت میگیرد و با پیشرفت بیماری می توان در طی روز هم از آن استفاده کرد.

 

پالس اکسی متری

یک روش غیر تهاجمی برای اندازه گیری در صد اشباع اکسیژن خون این بیماران می باشد. با این دستگاه که حاوی سنسور است و به انگشت دست، پا و نرمه گوش می توان متصل نمود. و با استفاده از امواج نوری درصد اشباع اکسیژن خون شریانی را محاسبه می کند. این دستگاه برای پیگیری وضعیت ریوی این بیماران به صورت روزانه مورد استفاده قرار می گیرد.

فایل ها