انرژی و مواد غذایی خاص در CF
توصیه هایی برای دریافت انرژی و مواد غذایی خاص در بیماران CF قسمت اول
دریافت میزان کافی انرژی و مواد غذایی خاص در بیماران مبتلا به CF از اهمیت به سزایی برخوردار است. وضعیت تغذیه ای و BMI بیماران با روند پیشرفت درگیری ریوی آنان ارتباط مستقیم دارد.
دریافت انرژی:
دریافت انرژی در بیماران مبتلا به CF بخصوص در حضور نارسایی پانکرآس اهمیت ویژه ای دارد. این بیماران نیاز به دریافت سهم بیشتری از انرژی از طریق چربی دارند. ( 40-35 % نسبت به 30 % جمعیت عادی) دریافت انرژی باید بر اساس وزن گیری و ذخیره چربی ارزیابی شود. روش کاملی برای تحقیق دقیق نیاز به دریافت کالری وجود ندارد. نتیجه بالینی مطلوب وزن گیری منظم در رشد کودک می باشد.
ویتامین های محلول در چربی و بتاکاروتن:
سوء جذب چربی به از دست دادن ویتامین های متصل به چربی منجر می شود. بیماران مبتلا به CF که به میزان کافی با آنزیم های پانکرآسی درمان می شوند، نیز همچنان دچار سوء جذب ویتامین های محلول در چربی هستند. اسیدهای صفراوی نیز برای جذب چربی و ویتامین های محلول در چربی ضروری هستند. بیماران مبتلا به CF که بیماری کبدی دارند در ریسک بالاتری از سوء جذب چربی و ویتامین های محلول در چربی می باشند.
بتاکاروتن:
بتاکاروتن منبع اولیه ویتامین A و یک آنتی اکسیدان است. دقیقا معلوم نیست که آیا کمبود بتاکاروتن در بیماران CF وجود دارد یا خیر؟ برخی مطالعات سطح سرمی این ماده را پایین گزارش کرده اند که با دریافت مکمل های خوراکی اصلاح شده است. در یک مطالعه مشخص شده است که تعداد روزهای استفاده از آنتی بیوتیک در بیمارانی که بتاکاروتن دریافت می کنند کاهش قابل توجهی داشته است.
ویتامین :A
ویتامین A عنصر بسیار مهمی در سلامت بینایی، حفظ پیوستگی سلول های اپیتلیال و تزاید آنها و ایمنی می باشد. مطالعات نشان می دهند که کمبود ویتامین A در بیماران CF شایع می باشد. ویتامین A یک فاکتور منفی در فاز حاد است، به این معنی که در عفونت ها به صورت کاذب پایین گزارش می شود.
ویتامین :D
این ویتامین در افزایش جذب کلسیم کمک کننده می باشد. اهمیت مضاعف ویتامین D در بیماران CF به علت شیوع استئوپورز و شکستگی استخوان در این بیماران است. در بررسی های انجام شده مشخص شده است که 40 – 10 % بیماران CF دچار کمبود ویتامین D هستند.
ویتامین :E
این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی می باشد. کمبود آن می تواند سبب بروز آنمی همولیتیک، دژنراسیون نوروماسکولار، کمبودهای شبکیه چشم و مشکلات شناختی شود. ویتامین E حتی در بیماران CF که مولتی ویتامین و سایر مکمل ها را نیز دریافت می کنند، پایین است.
ویتامین :K
باکتری های کلون منبع تولید ویتامین K هستند. مصرف آنتی بیوتیک سطح ویتامین K را کاهش می دهد.
گردآوری: دکتر مریم حسن زاد (فوق تخصص ریه کودکان)، دکتر صابره تشیعی نژاد